Ferkan A.Ş.'den Üretimi Özetleyen Slogan: Yaptığını kontrol edemiyorsan yapacağına karar veremezsin...
Bursa'nın 1985 yılından günümüze kadar otomotiv ve beyaz eşya sektörüne kalıplanmış lastik parça imalatı yapan firması Ferkan A.Ş.'nin üretimde ana sloganı 'Yaptığını kontrol edemiyorsan yapacağına karar veremezsin.'
Üretim alanı kapasitesini 435 m²'den 15.000 m² kapalı alana çıkaran Ferkan A.Ş., artan müşteri beklentilerini karşılamak amacı ile en yüksek teknolojiyi kullanarak global kalite ökçekli kauçuk parça üretimini gerçekleştiriyor. Ferkan A.Ş. konusunda uzman teknik personeli ve teknolojik makine parkı ile müşterilerine, karışım formülasyonu hazırlama, prototip ve seri kalıp imalatı ve üretim yeteneklerini en yüksek performans ile sunmaya hazır.
Şirketin Ar-Ge sorumlusu olarak çalışmalarına devam eden Ferah Özkan, kuruldukları 1985 yılında, babası Ünal Özkan'ın hem ağabeyini hem de kendisini meslek seçimleri konusunda yönlendirdiğini, kendisinin ilkokul ve ortaokul öğrenimi ardından kimya mühendisliği, sonrasında ise MBA eğitimini tamamlayarak çocukluktan beri yaz tatillerinde çalıştığı karışım bölümünde profesyonel olarak iş hayatına başladığını açıkladı.
Katma Değer Yaratanlar Başarıyı Yakalıyor
"Elastomer teknolojisi sonsuz bir okyanus, ne kadar derine, o kadar ileriye" sözleri ile çalışma prensibini açıklayan Ferah Özkan, şöyle konuştu: "Yenilikçi düşünce, yeni teknolojilere sahip olmak, üretimde verimlilik gibi temel değerler, doğrudan satıştan çok daha önemli olan işletmenin asıl karları ve rekabetçilikteki en önemli kozlarıdır. Global pazarda yaşanan kıyasıya rekabette katma değer yaratan firmalar başarıyı yakalıyorlar. Ülkemizde TÜBİTAK, TTGV, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları tarafından desteklenen araştırma, geliştirme ve inovasyon destekleri Türkiye'nin Ar-Ge gelişiminde oldukça rol oynuyorlar. İşletmelerde Ar-Ge bölümü kurmak, Ar-Ge'ye kaynak ayırmak ve bu birimleri yaşatmak özel çaba ve yatırım gerektirmektedir."
Eğitimci Yönetici
Şirket olarak Ar-Ge'ye verdikleri önemin Ar-Ge laboratuarı giriş kapısında yer alan 'yaptığını kontrol edemiyorsan yapacağına karar veremezsin' sloganında yer aldığının altını çizen Ferah Özkan, kendi bünyelerinde yer alan Ar-Ge Laboratuarında lastikle ilgili her türlü mekanik ve dinamik testleri gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Yatırımlarına Türkiye'nin sahip olduğu Ar-Ge değerleri olarak baktıklarını kaydeden Özkan "Bu yüzden laboratuar ve mühendislik hizmetlerimizi diğer firmalar için de kullanmaktayız. TÜBİTAK, TTGV, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları tarafından desteklenen projelerimizde önemli olan tutar değil, proje değerlendirme sürecinde, üniversiteden gelen akademisyenler tarafından onaylanmak büyük gurur kaynağıdır. Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği Bölümünde 2011-2012 öğrenim yılında Lastik Teknolojisi Sanayi Uygulama dersine gireceğim. Sanayide elde edindiğim bilgilerimi öğrencilere aktarmak, ileride onlarla mesai arkadaşı olabilme olasılığı, akademik çevrede bulunmak, bunların hepsi beni mesleki olarak mutlu eden nedenler" şeklinde konuştu.
Başarıya Başbakan'dan Ödül
Lastikteki kanserojen madde olan PAH oranını sıfıra indiren Türkiye'deki ilk firma olduklarını vurgulayan Özkan, 1998 yılında Arçelik Bulaşık Makinası İşletmesi tarafından yerli üretimi o zaman için hayal olan 'Pompa Sızdırmazlık Keçesi Yerlileştirme Ödülü' aldıklarını söyledi. 2008 yılında İTO tarafından Ar-Ge ve Teknoloji Ödülü'nü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından aldıklarının altını çizen Ferah Özkan, 2010 yılında ise TÜBİTAK, TTGV tarafından düzenlenen 9. Teknoloji Ödülleri'nde finalist olduklarını belirtti. Özkan, her yıl yüzde 20 ivme ile büyüyen işletmelerinin ilerleyen dönemlerde daha çok başarılar elde edeceğine olan inançlarının da devam ettiğini kaydetti. Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ailemle ve diğer arkadaşlarımla dirsek dirseğe çalışmak, birbirimize destek olmak, her türkü zorlukların üstesinden beraber gelmek, benim her sabah aynı şevkle işe gelmeme neden olan sebepler. En büyük hedefim başarılarımızı devam ettirmek ve bizden sonraki nesle bayrağımızı göğsümüzü gererek teslim etmektir."
Kaynak: EkoHaber, 7 Temmuz 2011