Ferkan Yedek Parça ve Makine San. Tic. A.Ş., 1985 yılında Ünal Özkan tarafından Bursa’da 435 m²’lik bir atölyede kurulmuş. Kurulduğu yıldan bu yana da otomotiv ve beyaz eşya sektörüne kalıplanmış lastik parça imalatı yapıyor. Bir atölye ile ve birkaç kişi ile başlayan üretim, şu anda 15.000 m²’lik kapalı alanda ve 120 çalışanla devam ediyor.
Üretimin %70’inin Brezilya, Japonya, Almanya, Fransa, Güney Afrika, Malezya, İran ve İspanya’ya ihraç edildiği belirtiliyor. Ayrıca, Bosch Fren Sistemleri’nin Türkiye’deki tek, dünyadaki 7 küresel lastik tedarikçisinden biri konumuna gelindiği vurgulanıyor.
Şans Hazırlıklı İnsanlara Güler…
Ferkan A.Ş.’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Özkan, 1959 yılında ve 16 yaşındayken freze operatörü olarak Ankara’da Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda çalışmaya başlamış. Gündüzleri çalışıp akşamları Yüksek Tekniker ve Makine Mühendisliği eğitimi almış. 1975 yılında Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan Etüt Planlama Baş Mühendisi olarak ayrılmış ve 10 yıl özel bir kuruluşta Mühendislik Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra Ferkan A.Ş.’yi kurmuş. Şansın hazırlıklı insanlara güldüğünü söyleyen Ünal Özkan, çocuklarının lastik üretiminde kritik alanlar olan kimya mühendisliği ve makina mühendisliğini meslek olarak seçmelerini arzulamış ve bu yönde tercih yapmaları için onları ilkokul yıllarından itibaren yönlendirmiş. Bu arzusunun çocuklarının gayretiyle gerçek olduğunu belirten Ünal Özkan; “mutlak sıfır” noktasından başladığı iş hayatına çocuklarıyla beraber devam etmekten büyük mutluluk duyduğunu söylüyor.
Artan Müşteri Beklentilerini Yüksek Teknoloji ile Karşıladık…
Ünal Özkan; “Günümüzün artan müşteri beklentilerini karşılamak amacıyla kendi alanlarındaki en yüksek teknolojiyi kullanarak küresel kalitede lastik parça üretmeyi hedeflediklerini” belirtiyor. Şirket, küresel bir kalite eşiğine sahip olduğunu göstermek amacıyla IATF 16949 ve ISO 14001 belgelerini almış.
2009 Yılı İtibariyle Toplam 850.000 Euro’luk Ar-Ge Laboratuvarı Yatırımı Yaptık…
Sızdırmazlık elemanları, bağlantı hortumları, körük, gromet ve mekanik keçeler üreten Ferkan, Ar-Ge Laboratuvarı için yaptığı 850.000 Euro’luk yatırımı, 2010 yılı içerisinde ekleyeceği ölçüm aletleriyle 1 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyor. Ferkan’ın, Polikan Mühendislik ve Valfkan olmak üzere iki kardeş firması bulunduğunu belirten Ünal Özkan, Polikan’ın sektördeki diğer firmalara mühendislik ve Ar-Ge desteği verdiğini ve Valfkan’ın da tesisat sektörü için endüstriyel kelebek vana imalatı yaptığını ifade ediyor.
Yaptığını Kontrol Edemiyorsan, Yapacağına Karar Veremezsin
Şirketin, lastikteki kanserojen madde olan PAH oranını sıfıra indiren Türkiye’deki ilk firmalardan biri olduğunu ifade eden Ünal Özkan, Ar-Ge yaklaşımında her zaman “Yaptığını kontrol edemiyorsan, yapacağına karar veremezsin” felsefesini göz önünde bulundurduklarını ve bu sebeple lastik parçalara ait her türlü mekanik ve termal analizleri kendi bünyelerinde de yer alan Ar-Ge laboratuvarında gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Firmanın Ar-Ge’ye vermiş olduğu önemin, alınan ödüllerle de tescillendiği belirtiliyor. İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği 2008 yılı Başarılı Kobi Yarışması’nda Ar-Ge ve Teknoloji Ödülü’nü Ferkan almış. Ayrıca, Arçelik’e yaptığı pompa sızdırmazlık keçesi ile Almanya’dan ithalatı engellemesi sebebiyle Arçelik Bulaşık Makinesi tarafından Yerlileştirme Ödülü’ne layık görülmüş.
Bizim İçin Tutar Önemli Değil, Onaylanmak Önemliydi…
Ünal Özkan, kuruluşun, TTGV tarafından desteklenen “Rot-Rotil Kolları İçin Düşük Sürtünmeli Sızdırmazlık Toz Lastik Geliştirilmesi ve Üretiminin Standardizasyonu” projesiyle ilgili olarak, bu desteğe başvurmalarındaki amaçlarının projeyi daha uygun maliyetle tam almamak olmadığını ifade ediyor. Proje değerlendirme sürecinde, üniversitelerden gelen, konularında uzman akademisyenler tarafından onaylanmanın büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguluyor ve TÜBİ- TAK ve TTGV tarafından desteklenen projeler sayesinde proje izleme sürecinde de firmaya belirli bir disiplin geldiğinin altını çiziyor. Bu destekler sayesinde firmada Ar-Ge kültürünün de arttığını ekliyor.
TÜBİTAK ve TTGV’nin Verdiği Destekler Türkiye’nin Ar-Ge Gelişimine Olumlu Katkı Sağlıyor…
TÜBİTAK ve TTGV destekli birçok Ar-Ge projesi gerçekleştirdiklerini belirten Ünal Özkan, bu desteklerin yararlarını şu şekilde özetliyor: “TÜBİTAK ve TTGV tarafından verilen bu destekler, Türkiye’nin Ar-Ge gelişiminde oldukça önemli roller oynadılar. İşletmelerde Ar-Ge departmanı kurmak, Ar-Ge’ye kaynak ayırmak ve fi bu birimleri yaşatmak özel çaba ve yatırım gerektirmektedir. TÜBİTAK ve TTGV’nin sanayi kuruluşlarının araştırma, teknolojik geliştirme ve yenilik faaliyetlerine sağladığı destekler, Türkiye’nin Ar-Ge yapılanmasında ve Ar-Ge’nin kurumsallaşmasında çok yararlı oldu. Ben bu teşvikleri Türkiye’nin zihinsel sermaye yaratması açısından da verimli ve etkili buluyorum. Yenilikçi düşünce, yeni teknolojilere sahip olmak, üretimde verimlilik gibi temel değerler, doğrudan satıştan çok daha önemli olan işletmenin asıl karları ve rekabetçilikteki en önemli kozlarıdır.”
Kaynak: TTGV Başarı Öyküleri, 2011